jonge_konijntjes.jpg


Knaagdierenopvang 'Snuitje'
Bloemhofweg 4
9792 TD Wittewierum
T 050 - 3021956
E info@knaagdierenopvangsnuitje.nl

Wij zijn alleen nog open op afspraak, dus neem even contact op om een afspraak te maken.

U bent hier: Home Verzorging Konijnen Voeding

Voeding

Voor konijnen is het belangrijk dat ze eten. Het hele darmstelsel is erop ingericht om altijd voedsel in de darmen te hebben. Als een konijn niet eet is het zaak om snel een dierenarts te raadplegen.

Konijnen zijn planteneters. Geef konijnen krachtvoer: gemengd konijnenvoer of volledige konijnen- brokken (o.a. Hope Farms) en altijd hooi (gemiddeld 75-100 gram per dag).

De meeste huiskonijnen die in Nederland worden gehouden zijn veel te dik. Het is raadzaam konijnen twee maal per dag een bepaalde hoeveelheid krachtvoer te geven zodanig dat ze na iedere voeding na een half uur het bakje leeg hebben gegeten met daarnaast onbeperkt hooi.

groter dan 5 kg 85-100 gram krachtvoer per dag

2,5-5 kg 55- 75 gram krachtvoer per dag

1,5-2,5 kg 40- 50 gram krachtvoer per dag

kleiner dan 1 kg 25- 40 gram krachtvoer per dag

Een andere methode om te bepalen hoeveel krachtvoer men aan een konijn moet geven is om het dier te wegen. Per kilogram lichaamsgewicht geeft men een konijn 25 gram krachtvoer verdeeld over tweemaal per dag met daarnaast ook weer onbeperkt hooi.

Konijnen kunnen erg slecht tegen wisseling van krachtvoer. Meng het oude voer met het nieuwe voer over een periode van zeven tot tien dagen waarbij steeds minder van het oude voer gegeven wordt.

Naast het hardvoer kan het volgende als versnapering gegeven worden, echter: de vitamines en mineralen die een konijn nodig heeft moet hij uit het krachtvoer halen. Geef dus niet zoveel extra's dat het dier zijn krachtvoer niet meer opeet.

- Groenvoer, zoals paardenbloembladeren, weegbree en gras. Groenvoer altijd vers geven, eventueel wassen en goed uitschudden. Pas op met groenvoer dat vlak naast de weg is geplukt. Dit kan besmet zijn door honden en bevat veel giftige stoffen vanwege uitlaatgassen die erop zijn neergeslagen. Daarnaast bestaat het gevaar van virussen zoals myxomatose en VHD.

- Groente en fruit, zoals witlof, boerenkool, bloemkoolbladeren, wortelen, wortelloof of een stukje appel met schil. Nooit voedsel uit de koelkast geven dat niet eerst op kamertemperatuur is gebracht. Geef geen sla, klaver of kool. Deze groenten kunnen al in hele kleine hoeveelheden gasvorming in de darmen veroorzaken (trommelzucht).

- Oud brood, liefst wat extra uitgedroogd op de verwarming.

In de herfst vinden konijnen kastanjes en eikels erg lekker.

Aan konijnen jonger dan 12 weken mag geen groenvoer, groente en fruit gegeven worden; het darmstelsel is hier niet op ingesteld. Bouw het geven van groenvoer na de eerste 12 weken langzaam op.

Geef een konijn altijd vers drinkwater. Het is een verkeerde opvatting dat een konijn genoeg water binnen krijgt met groente en fruit. Drinkwater kan gegeven worden in een stenen bakje (dat valt niet om) of een drinkflesje (geeft minder rommel).

Let op: Een tam konijn eet wat men hem voorzet en kan meestal geen onderscheid maken tussen giftige en niet-giftige planten. Giftig zijn o.a. rauwe (groene) aardappels, boterbloem, speenkruid, gouden regen en rododendron. Ook de klaproos, het bitterzoet en het vingerhoedskruid zijn giftig voor konijnen.

 

Steun ons! Wordt donateur

Dierenkliniek Dallenga

Sponsoren

Webservice Noord

Merial 

Dierenbescherming Groningen

overige sponsoren