jonge_konijntjes.jpg


Knaagdierenopvang 'Snuitje'
Bloemhofweg 4
9792 TD Wittewierum
T 050 - 3021956
E info@knaagdierenopvangsnuitje.nl

Wij zijn alleen nog open op afspraak, dus neem even contact op om een afspraak te maken.

U bent hier: Home Verzorging Konijnen Ren

Ren

AFMETINGEN

Voor kleine konijnen minimaal twee vierkante meter grondoppervlak (1 x 2 m); voor middelgrote en grote konijnen groter.

Als de ren een behoorlijk formaat heeft kan het nachthok erin staan. Als het hok op poten gezet wordt van minimaal 30 cm, kan de ruimte eronder ook gebruikt worden. Daarnaast biedt dit een schuil-mogelijkheid tegen de regen en de zon.

Bovenal geldt: hoe groter hoe beter!

BODEM

Gras is aardig maar wordt door de konijnen snel opgegeten en omgeploegd.

Gewone aarde voldoet goed. Als het regenachtig weer is wordt het wel gauw een drassig geheel als de ren niet overdekt is. Vooral in de winter kan dit een groot probleem worden.

Tegels als bodem is een goed alternatief; de konijnen kunnen zich dan in ieder geval niet uit de ren graven en het verblijf is beter schoon te houden met bijvoorbeeld de tuinslang zodat zeker in geval van (besmettelijke) ziekten het verblif goed schoongemaakt en ontsmet kan worden. Het is dan wel leuk om een soort "zandbak" te maken, bijvoorbeeld door een grote stenen plantenbak gevuld met aarde, zodat de konijnen alsnog kunnen graven.

OMHEINING

Het gaas moet minimaal 70 cm hoog zijn, 1m is beter; konijnen kunnen immers hoog springen! Kippengaas is niet geschikt voor een konijnenren; het is niet stevig genoeg en uit de praktijk blijkt dat ze het makkelijk kapot kunnen bijten en tijdens paniek of wild rennen dwars door het gaas gaan. Gebruik dus een stevig soort gaas met niet al te grote maaswijdte (in verband met kleine roofdieren, zoals wezels). Let er op dat men wel de ren in kan, hetzij over het gaas heen, hetzij met een hekje. Voor kinderen is het vaak leuk als ze de ren in kunnen om de konijnen te aaien en iets lekkers te geven.

Het is veiliger de ren aan de bovenkant af te sluiten zodat de konijnen er niet uit kunnen springen en andere dieren er niet in kunnen. Vooral katten, kraaien en roofvogels zijn geïnteresseerd in konijnen.

Als bovenkant kan bijvoorbeeld een golfplaat gebruikt worden dat flexibel is om in de ren te komen.

Als er gras of aarde als bodem gebruikt wordt moet er onder de hele ren ook gaas gelegd worden (minimaal 10 cm diep maar 80 cm geeft de konijnen nog de gelegenheid te graven en holen te maken) zodat de konijnen zich er niet uit kunnen graven.

Praktisch gezien is het handig het nachthok tegen een schuur en/of schutting te zetten zodat er maar twee kanten met gaas omheind hoeft te worden. Door alleen maar de benodigde vierkante meters met gaas te omheinen en eventueel te overkappen en daarin het nachthok te plaatsen levert heel snel en simpel een ideaal konijnenverblijf op.

Let erop dat de constructie van de ren degelijk is zodat hij niet omver geduwd kan worden of kan instorten.

NACHTHOK

Het nachthok hoeft niet zo groot te zijn: 80 x 50 cm voldoet prima, voor grotere konijnen voldoet

1 x 0,50 m. Een kant en klaar buitenhok uit de dierenwinkel is in principe een goed hok.

Zelf een hok maken kan natuurlijk ook. Zorg dat het dak schuin naar achter afloopt in verband met regen en zorg dat het hok op pootjes van minimaal 5 cm staat in verband met kou en vocht (konijnen kunnen erg slecht tegen deze combinatie). Zo wordt ook rotten voorkomen. Let op het materiaal dat gebruikt wordt: de meeste lak- en lijmsoorten zijn niet gezond voor konijnen. Aan de binnenkant van het nachthok kan, met name in de kieren, witkalk aangebracht worden; het houdt het hok droog en weert parasieten en insecten.

Als het hok op hogere pootjes staat kan de ruimte eronder ook benut worden. Een stoeptegel of ander materiaal doet dan goed dienst als opstapje.

In het nachthok kunnen oude kranten gelegd worden met zaagsel, stro (werkt isolerend tegen de kou) en altijd hooi. Het bakje met konijnenvoer kan in het hok gezet worden zodat het niet nat wordt.

Het drinkflesje kan buiten aan het gaas gehangen worden. In de ren zelf worden takken van fruitbomen of wilgen erg gewaardeerd en het voorkomt geknaag aan het nachthok.

Ter aanvulling op het nachthok kan er zelfs nog een ondergronds hol gemaakt worden dat met buizen naar boven toe geleid kan worden. Belangrijk is dan dat dit hol van buitenaf voor de mens te bereiken is om bijvoorbeeld oud voedsel te kunnen verwijderen en in de gaten te houden dat een eventueel ziek konijn zich hierin niet terugtrekt.

In de regel zitten de konijnen meestal buiten in de ren en zullen ze het nachthok alleen gebruiken om te eten, te poepen en te plassen.

Als konijnen eenmaal aan de buitentemperatuur gewend zijn hoeven ze in de winter niet naar binnen. Zelfs met regen en sneeuw verkiezen ze de ren in plaats van het hok. Als beschutting kan bijvoorbeeld in of naast de ren een boom geplant worden.

 

Steun ons! Wordt donateur

Dierenkliniek Dallenga

Sponsoren

Webservice Noord

Merial 

Dierenbescherming Groningen

overige sponsoren