jonge_konijntjes.jpg


Knaagdierenopvang 'Snuitje'
Bloemhofweg 4
9792 TD Wittewierum
T 050 - 3021956
E info@knaagdierenopvangsnuitje.nl

Wij zijn alleen nog open op afspraak, dus neem even contact op om een afspraak te maken.

U bent hier: Home Verzorging Konijnen Huisvesting

Huisvesting

De gezondheid van een konijn hangt voor een groot deel af van een goede en ruime behuizing. Konijnen zijn van nature buitendieren en hier komen ze dan ook het best tot hun recht. Eenmaal buiten gewend kunnen konijnen ook in de winter buiten blijven mits ze voldoende beschutting hebben. Het is juist de temperatuurschommelingen, het steeds verplaatsen van buiten naar binnen, waar konijnen niet goed tegen kunnen. `

Het spreekt voor zich dat twee konijnen meer ruimte nodig hebben dan een konijn; door elkaars gezellschap zijn ze veel aktiever. Voor twee konijnen is 2m2 (1 x 2 m) oppervlakte een goede maat, voor grotere konijnen uiteraard groter. Deze oppervlakte kan bestaan uit een nachthok op pootjes (i.v.m. optrekkend vocht en konijnen kunnen er onder zitten) en een ren. De grootste vijanden van konijnen zijn vocht en tocht. Een konijnenhok moet daarom boven alles vocht- en tochtvrij zijn. Ook op een plaats waar regen en wind in het hok kan komen staat een konijnenhok niet goed. Het best is een beschutte plaats tegen het huis of tegen een schutting. Richt het hok bij voorkeur op het zuidoosten. Zet een hok niet op een plaats waar de zon recht op schijnt; konijnen kunnen heel slecht tegen warmte.

Pas verder op dat de konijnen niet uit kunnen breken.

Voor het maken van een konijnenren wordt verwezen naar het desbetreffende informatiestencil.

Als konijnen binnen gehouden worden (minimale maat 1 x 0,50 m), is het noodzakelijk ze een aantal uren per dag vrij rond te laten lopen. Konijnen houden van een rustige plek van waaruit ze hun omgeving kunnen bestuderen. Op de bodem van het hok of de kooi kunnen oude kranten gelegd worden met daarop een laagje houtvezel (zaagsel) en een laag hooi. Er kan naast hooi ook stro gebruikt worden; dit houdt konijnen zeker in de winter lekker warm.

Veel konijnen zijn zindelijk. In de kooi/het hok gebruiken ze vaak een bepaalde hoek om hun behoeften te doen. In deze hoek kan ook een "kattenbakje" gezet worden zodat dat regelmatig verschoond kan worden zonder gelijk alles te verschonen. Als konijnen los in huis lopen kunnen een aantal van deze bakjes goed dienst doen, zeker als plasplek. Sommige konijnen blijven echter wel keutelen om hun territorium af te bakenen.

Gewoonlijk krijgt de kooi/het hok een keer per week een grondige schoonmaakbeurt. Binnenkooien meestal vaker omdat ze snel gaan ruiken. Een keer per maand is het verstandig de kooi/het hok met bijbehorende etensbakjes en drinkflesje goed te ontsmetten met soda en daarna goed op te laten drogen.

Urine-aanslag kan goed verwijderd worden met azijn.

Mocht een konijn ontsnappen, dan is het zaak om zo snel mogelijk te proberen het dier te vangen: het is een fabel dat konijnen zich in de natuur wel zouden redden. Niets is echter minder waar!

Ze worden snel ziek, vermageren, lopen parasieten op en zijn een prooi voor honden en katten.

Voorbeelden van geschikte buitenaccomodaties voor konijnen

Konijnen vangen is echter geen gemakkelijke klus. Wacht tot de schemering en probeer het konijn met veel mensenhanden in een hoek te drijven. Hierbij kan een laken of een net gebruikt worden.

 

Steun ons! Wordt donateur

Dierenkliniek Dallenga

Sponsoren

Webservice Noord

Merial 

Dierenbescherming Groningen

overige sponsoren