jonge_konijntjes.jpg


Knaagdierenopvang 'Snuitje'
Bloemhofweg 4
9792 TD Wittewierum
T 050 - 3021956
E info@knaagdierenopvangsnuitje.nl

Wij zijn alleen nog open op afspraak, dus neem even contact op om een afspraak te maken.

U bent hier: Home Verzorging Konijnen Gezondheid

Gezondheid

Konijnen die goed worden verzorgd, ruim en hygiƫnisch zijn gehuisvest zullen niet zo snel ziek worden. Wordt een afwijking van het normale gedrag van het konijn geconstateerd dan moeten direct maat- regelen worden genomen. Isoleer het zieke konijn en raadpleeg zo spoedig mogelijk een dierenarts.

De krachten tot herstel bij een konijn zijn niet zo groot, zodat er beter geen tijd verloren kan gaan.

* Schurftmijt of andere parasieten:

Schurftmijt, vlooien, luizen e.d. komen bij konijnen vaak voor. De dieren krijgen vaak veel jeuk, schilfers, korsten, kale plekjes of wondjes.

Behandeling is vaak erg eenvoudig. Deze kwalen zijn vaak besmettelijk!

* Doorgegroeide tanden en nagels:

De tanden en nagels van een konijn groeien hun hele leven door. Geef konijnen daarom regelmatig hardvoer en altijd hooi van goede kwaliteit. Ook wilgentakken of takken van fruitbomen zijn geschikt om te knagen. Te lang geworden tanden of nagels moeten geknipt worden.

* Verstopping en diarree:

Verstopping ontstaat vaak door verkeerde voeding. Het geneest meestal eenvoudig door het dier meer groenvoer te geven. Bij diarree geeft men juist geen groenvoer gedurende 24 uur.

Men geeft het konijn dan enkel hooi en water.

Bij aanhoudende diarree moet men de dierenarts raadplegen.

* Myxomatose:

Een virusziekte die door muggen en vlooien wordt overgebracht van wilde naar tamme konijnen. Behandeling is meestal onmogelijk. Door zwelling van alle slijmvliezen is zien, ruiken en eten niet meer mogelijk en sterft het dier na 2-3 weken.

Enting geeft een goede bescherming.

* VHS:

Een zeer besmettelijke virusziekte waarbij konijnen vaak zonder enige aanleiding plotseling dood worden aangetroffen, soms voorafgegaan door diarree.

Enting geeft een goede bescherming.

* Snot:

Een besmettelijke ziekte die bij konijnen o.a. onder stress kan optreden.

Het gaat om allerlei uitvloeiingen van de neus, meestal gepaard gaande met niezen.

Er zijn diverse soorten snot te onderscheiden en het beste is om het zieke dier te isoleren en een dierenarts te raadplegen.

Soms is snot ondanks eventuele antibiotica-kuren moeilijk te behandelen.

* Wormen:

Zeer besmettelijk! Het konijn eet niet meer en zit stilletjes in een hoekje. Het konijn heeft vaak heftige diarree dat vaak als een zure lucht wordt omschreven en heeft een opgeblazen buik. Raadpleeg zo snel mogelijk een dierenarts. Aldaar kan men onder de microscoop wormen constateren en krijgt het konijn een wormenkuur. Probeer het konijn zo snel mogelijk weer aan het eten te krijgen, eventueel door middel van dwangvoederen (biks in water laten wellen en als papje in de bek spuiten).

Leeftijd: een konijn wordt 6-10 jaar oud. Ouder is echter geen uitzondering.

 

Steun ons! Wordt donateur

Dierenkliniek Dallenga

Sponsoren

Webservice Noord

Merial 

Dierenbescherming Groningen

overige sponsoren