jonge_konijntjes.jpg


Knaagdierenopvang 'Snuitje'
Bloemhofweg 4
9792 TD Wittewierum
T 050 - 3021956
E info@knaagdierenopvangsnuitje.nl

Wij zijn alleen nog open op afspraak, dus neem even contact op om een afspraak te maken.

U bent hier: Home Verzorging Cavia's Gezondheid

Gezondheid

De gezonde cavia is actief, verkent de omgeving en wisselt korte slaapjes af met het scharrelen naar voedsel. Hij beweegt zich op normale wijze voort en heeft heldere, schone ogen en een regelmatige ademhaling. Neus, bek en anaalstreek zijn schoon en droog.

Een ziek dier kan in elkaar gedoken in een hoekje zitten, rillen, lusteloos zijn, niet eten en een dorre vacht met uit elkaar staande haren hebben. Als dit bemerkt wordt, wacht dan niet te lang met het raadplegen van een dierenarts; kleine dieren gaan in het algemeen bij ziekte snel achteruit en hebben veel moeite weer op krachten te komen.

* Gebrek aan vitamine C:

Cavia's hebben elke dag een dosis vitamine C nodig (zie voeding).

Gebrekverschijnselen zijn het verlies van weerstand tegen ziekten en ontstekingen van het tandvlees. Bij een ernstig vitamine C-gebrek kunnen verlammingen van de achterpoten optreden waardoor ze met stijve poten of in zijn geheel niet meer kunnen lopen.

* Te lange tanden en nagels:

De tanden en nagels van een cavia groeien hun hele leven door. Oorzaken zijn te weinig gelegenheid om te knagen en een te zachte ondergrond. Door te lange nagels en het slecht bijhouden met knippen gaan de tenen van de cavia alle kanten opgroeien; door te lange tanden of haken aan de kiezen kan de cavia niet meer eten. Te lang geworden nagels/ tanden moeten geknipt worden of laten knippen door een dierenarts.

* Infectie van de ademhalingswegen:

Symptomen zijn hetzelfde als bij een verkouden mens. Isoleer het dier en zet het in een droog, warm en ruim hok. Raadpleeg ook meteen de dierenarts, want een infectie kan snel veranderen in een longontsteking.

* Verstopping en diarree:

Verstopping ontstaat door een te droog dieet (misschien teveel graan of korrelvoer), of een gebrek aan (vers) drinkwater. Het geneest meestal eenvoudig door meer groenvoer te geven.

Bij diarree geeft men juist geen groenvoer gedurende 24 uur. Bij aanhoudende diarree moet de dierenarts gewaarschuwd worden.

* Schurftmijt:

Dit kan ontstaan door besmetting van een andere cavia of van besmet hooi.

De cavia krijgt erg veel jeuk, gaat krabben waardoor er wondjes, kale plekken en korsten ontstaan. Isoleer de cavia om besmetting met andere cavia's te voorkomen en ga naar een dierenarts. Voor een cavia is deze vervelende kwaal uiteindelijk dodelijk als er niets aan gedaan wordt. De behandeling is vaak snel en afdoende waardoor de cavia weer snel gezond is.

Ook luizen en vlooien komen bij de cavia voor. Raadpleeg ook hiervoor een dierenarts.

Leeftijd: een cavia wordt gemiddeld 4-8 jaar oud; cavia's van 10 jaar of ouder zijn geen uitzondering.

 

Steun ons! Wordt donateur

Dierenkliniek Dallenga

Sponsoren

Webservice Noord

Merial 

Dierenbescherming Groningen

overige sponsoren