jonge_konijntjes.jpg


Knaagdierenopvang 'Snuitje'
Bloemhofweg 4
9792 TD Wittewierum
T 050 - 3021956
E info@knaagdierenopvangsnuitje.nl

Wij zijn alleen nog open op afspraak, dus neem even contact op om een afspraak te maken.

U bent hier: Home Verzorging Cavia's Gedrag

Gedrag

De cavia heeft een heel arsenaal van mogelijkheden om met zijn omgeving te communiceren.

Oorspronkelijk komen cavia's uit gebieden waar veel struiken staan en hoog gras groeit. Ze zijn in deze omgeving vaak niet in staat elkaar te zien. Om deze redenen hebben ze allerlei geluiden ontwikkeld om contact met elkaar te onderhouden.

Hoog, hard piepen, door sommige mensen ook fluiten genoemd, doet een cavia om aandacht te trekken. Jonge dieren die zijn afgedwaald doen het om hun moeder te roepen. Bij mensen zullen cavia's gaan piepen als het voertijd geworden is of als de mensen na lange tijd van huis zijn geweest weer thuiskomen.

Als een cavia knort, wil hij aangeven dat alles in orde is en er geen gevaar dreigt. De cavia voelt zich goed en wil aangeven dat andere cavia's rustig bij hem kunnen komen om eens te kijken hoe het daar is.

Korte, stoterige geluidjes dienen ter onderlinge communicatie en als onderlinge band. Deze geluidjes dienen om contact te bewaren wanneer de dieren elkaar niet kunnen zien.

Als een cavia gaat sissen en/of klappertanden is er iets mis; dit geluid laten ze horen als ze kwaad zijn. Ook worden deze geluiden gebruikt als imponeergedrag tussen twee beertjes. Het sissen en klapper- tanden zal een cavia tegenover de mens niet laten horen.

Een brommerig gekwetter is een geluid dat bij de hofmakerij hoort. Als de cavia de mens op deze manier benaderd vindt de cavia hem in ieder geval bijzonder aardig.

Cavia's hebben af en toe een "dolle bui": ze springen dan luid kwetterend hoog in de lucht en draaien dan een slag. Hierbij rennen ze hard door de kooi.

In rust ligt een cavia vaak een beetje op zijn zij onder of in een bedje van hooi.

 

Steun ons! Wordt donateur

Dierenkliniek Dallenga

Sponsoren

Webservice Noord

Merial 

Dierenbescherming Groningen

overige sponsoren